Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تابناک»
2024-05-02@18:56:41 GMT

موقعیت لرزان آک پارتی در انتخابات آتی ترکیه

تاریخ انتشار: ۸ تیر ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۳۶۴۲۵۲

موقعیت لرزان آک پارتی در انتخابات آتی ترکیه

 

به گزارش تابناک به نقل از تسنیم، کمتر از یک سال به زمان برگزاری انتخابات سراسری سال 2023 میلادی ترکیه باقی مانده، اما فضای سیاسی و اجتماعی این کشور، از همین حالا کاملاً رقابتی شده است.

سران احزاب مخالف دولت، به طور مرتب در حال سخنرانی، دیدار با مردم و سفرهای استانی هستند. در همین حال، شرکت های نظرسنجی نیز کار و بارشان سکه است و مداوماً در حال نظرسنجی و نبض گیری جامعه هستند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

تازه ترین نظرسنجی های میدانی، نشان دهنده افت مشهود آرای ائتلاف اردوغان و باغچلی است.

همه را سوار کنید، رقابت حیات و ممات است

احمد داود اوغلو نخست وزیر اسبق و رهبر سابق حزب عدالت و توسعه ترکیه که حالا به یکی از مخالفین دوآتشه اردوغان تبدیل شده، قبلاً گفته است:«ما از قطار حزب پیاده نشدیم، ما را هل دادند.»

از روزی که داود اوغلو این حرف را زده، خیلی ها معتقدند که آکپارتی یا حزب عدالت و توسعه، باید کسانی را که با هل دادن از قطار بیرون انداخته شده و همچنین کسانی را که آزرده شده و در برخی ایستگاه ها پیاده شده و رفته اند، دوباره بازگرداند.

رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه و رهبر حزب عدالت و توسعه جدیداً در یک سخنرانی در جمع نمایندگان حزب خود اعلام کرده که باید کمیته و نهاد حزبی قدرتمندی تاسیس شود همه کسانی که از حزب قهر کرده و دلخور شده اند، یک بار دیگر به آکپارتی بازگردانده شوند.

اردوغان صراحتاً اعلام کرده که انتخابات پیش رو، مهمترین رقابت سیاسی در تاریخ 20 ساله حزب اوست و هیچ گونه کم کاری، خطا و غفلتی قابل اغماض نیست.

نتایج تازه ترین نظرسنجی ORC

موسسه ORC یکی از موسسات و شرکت های معتبر است که در حوزه های افکار سنجی آموزشی، سیاسی و اجتماعی فعال است.

این شرکت، نتایج دومین نظرسنجی ژوئن 2022 را به اشتراک گذاشت. در نظرسنجی که توسط ORC با جامعه هدف 15750 نفری و در 51 استان بین 17 تا 22 ژوئن 2022 انجام شده، از شهروندان در مورد رویکرد آنها برای تغییر نظام سیاسی نیز سوال شده است.

ORC از شهروندان پرسید: به نظر شما باید به سیستم پارلمانی روی بیاوریم یا کشور را بر اساس نظام ریاستی موجود اداره کنیم؟

 51.9 درصد از شرکت کنندگان، گزینه «باید به نظام پارلمانی روی بیاوریم» را ترجیح دادند، اما  32.4 درصد معتقد بودند که نظام فعلی باید باقی بماند. شمار کسانی که در این مورد نظری نداشتند 15.7 درصد اعلام شد.

اهمیت این بخش از نظرسنجی مزبور در این است که 4 سال پیش و در یک رفراندوم، تغییر نظام سیاسی و اجرایی ترکیه از پارلمانی به ریاستی، با رای ناپلئونی 51 درصدی پیروز شده بود. اما در این چند سال، به میزان مخالفین نظام ریاستی افزوده شده و حالا کسی دل خوشی از نظام فعلی ندارد. چرا که اختیارات بی حد و حصری در دست شخص رئیس جمهور است و او به هیچ فرد و نهادی پاسخگو نیست.

مخالفین و منتقدین اردوغان بر این باورند که بسیاری از مشکلات سیاسی، اقتصادی و اجرایی ترکیه به دلیل عدم پاسخگو بودن دولت، نادیده گرفته شدن جایگاه قوه مقننه یا پارلمان و نابود شدن اصل تفکیک قوا است.

سران 6 حزب مخالف اردوغان وعده داده اند که به محض آن که در انتخابات پیروز شوند، یک رفراندوم برگزار می کنند تا دوباره ترکیه را به نظام پارلمانی بازگردانند. اما این بار، یک نظام پارلمانی عادی و مرسوم نخواهد بود و برای توصیف نظام مزبور، چنین اصطلاحی را انتخاب کرده اند: «نظام پارلمانی تقویت شده.»

کدام ائتلاف پیروز می شود؟

دولت باغچلی رهبر حزب راست افراطی و تندرو حرکت ملی و رجب طیب اردوغان رهبر حزب عدالت و توسعه، در چند سال گذشته، همراه و شریک شده و «ائتلاف جمهور» را تشکیل داده اند. اما در مقابل آنان، کمال کلیچدار اوغلو رهبر حزب جمهوری خلق و مرال آکشنر رهبر حزب ملی گرای خوب، «ائتلاف ملت» را تشکیل داده اند. البته اردوغان و باغچلی، در تمام سخنرانی های خود، با لحنی تحقیرآمیز، جبهه مخالفین خود را ائتلاف ذلت می نامند.

ORC از شهروندان پرسید: اگر یکشنبه آتی در ترکیه انتخابات برگزار شود، کدام ائتلاف پیروز می شود؟

پاسخ ها از این قرار است:

الف) ائتلاف جمهور: 36.6 درصد.

ب)ائتلاف ملت: 54.7 درصد.

ج) نظری ندارم: 8.7 درصد.

آمار و ارقام بالا، نشان دهنده بیشترین و بالاترین میزان کاهش آرای ائتلاف اردوغان و باغچلی در چند سال گذشته است.

آیا کلیچدار بیاید؟

یکی از سوالات مهم در مورد انتخابات آتی ترکیه، این است که اگر قرار است اردوغان برود، بهترین جایگزین به جای او چه کسی خواهد بود؟ کیست که می تواند ترکیه را از بحران اقتصادی و مشکلات کنونی نجات دهد؟

تحلیلگران معتقدند که کمال کلیچدار اوغلو رهبر حزب جمهوری خلق، در چند سال اخیر، نقش بی بدیلی در سازماندهی مخالفین اردوغان و تضعیف حزب عدالت و توسعه ایفا کرده و هم اوست که می تواند رئیس جمهور شود.

اما منتقدین بر این باورند که کلیچدار اوغلوی محجوب و ماخوذ به حیا، در میتینگ ها و سخنرانی های میدانی، در برابر اردوغان کم می آورد و او می تواند با سخنرانی های تند و آتشین، کلیچدار اوغلو را به حاشیه براند.

شرکت نظرسنجی ORC در تحقیق میدانی خود، پرسیده است: اگر رقیب نهایی اردوغان شخص کلیچدار اوغلو باشد، به او رای می دهید؟

پاسخ ها از این قرار است:

الف) رای می دهم: 50.3 درصد.

ب)رای نمی دهم: 37.4 درصد.

ج) نظری ندارم: 12.3 درصد.

این نتیجه نشان می دهد که کلیچدار اوغلو در موقعیت خوبی قرار دارد اما شمار 12 درصدی بلاتکلیف ها، نشان دهنده این است که احتمالاً نامزدهایی همچون اکرم امام اوغلو شهردار استانبول یا منصور یواش شهردار آنکارا و حتی علی باباجان رهبر حزب جهش و دموکراسی، برای پیروزی در برابر اردوغان از شانس بیشتری برخوردار هستند.

در پایان باید گفت؛ با وجود بحران اقتصادی بسیار فراگیر و ژرفی که ترکیه و میلیون ها نفر از مردم این کشور را در برگرفته، هنوز هم علاقه برای مشارکت در انتخابات در سطح بالایی است.

مردم ترکیه، همچنان که در هواداری از تیم های مهم فوتبال در پایتخت و استان ها، شور و شوق فراوان دارند، غالباً در عرصه تابعیت حزبی نیز چنین است و در چند سال گذشته نیز، دوقطبی سیاسی – اجتماعی، باعث شده گرایش حزبی، برجسته تر و مشهودتر شود.

در نتیجه پیش بینی می شود که در انتخابات سال آتی میزان مشارکت مردم، دست کم در سطح 80 درصد باشد. در چنین شرایطی است که با توجه به ورود بیش از یک میلیون جوان رای اولی، صحنه انتخابات، شور و هیجان بیشتری می یابد و همچنان که اردوغان اعلام کرده، رقابت سال آتی، به معنی تعیین سرنوشت حزب عدالت و توسعه خواهد بود و در صورتی که مخالفین، بتوانند قالی را از زیر پای اردوغان و باغچلی بیرون بکشند، پیروزی آنان، نقطه عطفی در تاریخ تحولات سیاسی معاصر ترکیه خواهد بود.

منبع: تابناک

کلیدواژه: حسین طائب مذاکرات دوحه آک پارتی اردوغان باغچلی ترکیه حسین طائب مذاکرات دوحه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tabnak.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تابناک» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۳۶۴۲۵۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رسانه عبری: باکو میانجی بالقوه تل‌آویو و آنکارا است

روزنامه اقتصادی و عبری زبان گلوبز اعلام کرد آذربایجان مهمترین نامزد برای برای کاهش تنش بین آنکارا و تل آویو محسوب می‌شود. - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه عبری خبرگزاری تسنیم، این رسانه متخصص در امور اقتصادی در این رابطه نوشت، امروز برای کاهش محدودیت‌های اعمال شده علیه  صادرات ترکیه به اسرائیل چشم‌های تل آویو به آذربایجان دوخته شده است.

دین شاموئل المز نویسنده این گزارش آورده است: در سایه وجود رئیس جمهوری که هم به نتانیاهو و هم به اردوغان نزدیک است امکان نقش آفرینی آذربایجان در زمینه کاهش تنش بین اسرائیل و ترکیه وجود دارد.

در این نوشتار آمده است: روابط بین اسرائیل و ترکیه از زمان آغاز جنگ غزه بحرانی شد، اما طی دو هفته گذشته بعداز تصمیم بی سابقه رجیب طیب اردوغان در رابطه با ممنوعیت صادرات 54 نوع قلم کالا به اسرائیل به نقطه اوج خود رسید، زیرا ضربه به پاشنه آشیل اسرائیل وارد شد به ویژه که صنایع در اسرائیل به دلیل عدم حضور نیروی کار فلسطینی به خودی خود دچار مشکل هستند، به هر شکل آنکارا به شکل هدفمندی کالاهای ممنوعه را انتخاب کرد که در میان آنها می‌توان به سیمان اشاره کرد که 29 درصد از واردات اسرائیل از ترکیه است.

نویسنده بعد از پرداختن به تاریخچه فراز و فرود روابط بین دو طرف معتقد است که راه‌حل خروج از این بحران از باکو خواهد آمد.

او می‌نویسد: محال نیس که روند آرامش از مسیر باکو بیاید، الهام علی اف رئیس جمهور آذربایجان یکی از معدود شخصیت‌ها در جهان است ـ اگر شخصیت دیگری وجود داشته باشد ـ که هم به بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل نزدیک است و هم نزدیکی خاصی به رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه دارد، اسرائیل خریدار حیاتی نفت از باکو است، آذربایجان از طریق خط لوله نفت باکو ـ تفلیس نفت به این بندر ساحلی ترکیه رسیده و از آنجا به سوی حیفا بر روی نفتکش‌ها بارگیری می‌شود.

در ژانویه به طور مثال، اسرائیل با 523.5 هزار تن به ارزش 297 میلیون دلار در صدر وارد کنندگان نفت از آذربایجان قرار گرفت.

درهمین راستا احتمال بستن مسیر صادرات توسط ترکیه، یکی از سناریوهای احتمالی اما ترجیحا عملی نخواهد شد.

این مسئله به دلیل روابط ترکیه و اسرائیل نیست بلکه به دلیل روابط ترکیه و آذربایجان است.

روابط بین آنکارا و باکو براساس‌‌ ایده "یک ملت با دو کشور" (بیر ملت، إیکی دولت) استوار است، پس آخرین چیزی که اردوغان به دنبال آن است آسیب رساندن به منافع دوست نزدیکش علی‌اف خواهد بود. از این مبدا می‌توان قدرت تاثیر گذاری دیپلماتیک باکو بر روابط ترکیه و اسرائیل را ملاحظه کرد. در بحران سابق بین ترکیه و اسرائیل هم آذربایجان عامل مهمی در میانجیگری بین دو طرف بود و تا به امروز نیز ظرفیت انجام چنین کاری را دارد.

بلینکن با سران جمهوری آذربایجان و ارمنستان گفت‌وگو کردمصاحبه|آذربایجان با فشار ایران از کریدور زنگزور صرف‌نظر کرد

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • انتقاد اردوغان از بی‌تفاوتی غرب نسبت به نسل‌کشی در غزه توسط صهیونیست‌ها
  • انتقاد اردوغان از بی‌تفاوتی غرب نسبت به نسل‌کشی در غزه توسط صهیونیستها
  • تصاویر جنجالی بی‌احترامی اردوغان به نخست وزیر هلند
  • اردوغان از دست دادن با مارک روته اجتناب کرد؟ + فیلم | وقتی دست آقای سیاستمدار روی هوا ماند!
  • اردوغان از دست دادن با مارک روته اجتناب کرد+ فیلم
  • سودای هلند برای ریاست بر ناتو و نقش ترکیه
  • نقش جاده ابریشم ترکیه در معادلات خاورمیانه/ اردوغان پروژه آمریکا را دور زد؟
  • احمد داود اوغلو با هنیه دیدار کرد
  • رسانه عبری: باکو میانجی بالقوه تل‌آویو و آنکارا است
  • مقامات سیاسی ترکیه و دردسر خودروهای لوکس